Zalety diety bezglutenowej

Choć dieta bezglutenowa jest jedną z wielu diet wymagających wytrwałości i wielu wyrzeczeń, tak naprawdę ma dużo więcej plusów, niż się wydaje. W zależności od tego, czy dietę bezglutenową wybieramy z własnej woli czy jesteśmy do niej zmuszeni z powodu choroby Celiakia - nietolerancja na gluten. Dieta bezglutenowa to inna jakość życia, lepsza nie tylko pod względem dobrych wyników badań, lecz także ogólnego samopoczucia.

Do zalet stosowania diety bezglutenowej bezwzględnie można zaliczyć:

  • większą świadomość kupowanych produktów - przywiązujemy większą uwagę na kupowane produkty bezglutenowe, czytamy składy oraz ich zawartości, najczęściej wybierając produkty jednorodne lub w małym stopniu przetworzone nie zawierające długiej listy konserwantów.
  • w trosce o wysoką jakość produktów - produkty bezglutenowe są bardzo bezpieczne do stosowania na diecie bezglutenowej, ze względu na ich restrykcyjne i systematyczne kontrole w akredytowanych laboratoriach. Używane półprodukty tym samym są tylko i wyłącznie od pewnych, solidnych i sprawdzonych dostawców.
  • bardziej urozmaicony, zdrowszy jadłospis – okazuje się, że dzięki diecie bezglutenowej można dostrzec to , iż w diecie przeciętnego człowieka za dużo jest produktów, które szkodzą zdrowiu: żywności wysoko przetworzonej czy rafinowanej mąki. Bezglutenowiec może poeksperymentować z nowymi, zdrowszymi wersjami znanych dań: kaszą jaglaną, gryczaną, komosą, różnymi rodzajami bezglutenowych mąk oraz wyśmienitymi pomysłami na dania warzywne gluten-free. Możliwości i pomysłów na pyszne dania bezglutenowe jest naprawdę wiele, spróbujcie pizzy z mąki z cieciorki lub pierogów z mąki kukurydzianej i ryżowej, a na deser ciasta czekoladowego z buraków. Wcześniej też można było to zrobić, ale nikt na to nie wpadł, bo nie było takiej potrzeby.
  • korzyści bezglutenowego odżywiania - każdy z nas pragnie być zdrowym i ten stan utrzymać jak najdłużej, dla osób chorych na nietolerancję na gluten ważną częścią ich życia jest aby ten dobrostan utrzymać podczas przestrzegania diety bezglutenowej. Produkty bezglutenowe pochodzą zazwyczaj z ekologicznych plantacji i upraw oraz certyfikowanych źródeł, dlatego są one lepszej jakości pod względem ilości zanieczyszczeń czy pestycydów. Mąki bezglutenowe , takie jak np. ryżowa, kukurydziana, kokosowa, jaglana czy amarantusowa, są bogatsze niż pszenna w wartości odżywcze, zawierają sporo błonnika i dostarczają wielu zróżnicowanych źródeł witamin i minerałów.
  • redukcja i regulacja tkanki tłuszczowej - pomaga osiągnąć i utrzymać prawidłową masę ciała, dotyczy to osób z nadwagą i niedowagą. Zarówno jedni jak i drudzy mogą zauważyć przypływ energii, lepsze samopoczucie, ustąpienie gazów, wzdęć i innych dolegliwości związanych ze spożywaniem słabej jakości wysoko przetworzonej żywności: sklepowe wędliny, gotowe obiady mrożone, obiady garmażeryjne, oraz jedzenia typu fast-food. Zapewnia ona poprawę funkcjonowania kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie wartości odżywczych, oraz ich lepszego rozporządzenia w organizmie.
  • redukcja dolegliwości wynikającej z nietolerancji glutenu - są to wszystkie objawy które są powiązane z nietolerancja glutenu: bóle brzucha, biegunki, nieprzyjemne wzdęcia, spadek masy ciała, niedokrwistość, złe samopoczucie, senność, bóle stawów, bladość skóry, objawy agresji i problemy z układem nerwowym czy zaburzenia neurologiczne.
  • zdrowe i szczęśliwe życie - największą zaletą diety bezglutenowej jest bezpieczne, normalne i zdrowe życie codziennie. Dotyczy to osób chorych na jakąkolwiek formę Celiakii oraz na nadwrażliwość na gluten.