Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest głównie przeznaczona dla osób chorych na Celiakię czyli nietolerancję glutenu oraz nadwrażliwość, alergię na gluten. Dieta ta polega na całkowitym wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produktów zawierających gluten.
Celiakia
jest chorobą genetyczną o charakterze autoimmunologicznym związaną z nietolerancją glutenu - białka zapasowego zawartego w zbożach: pszenicy, orkiszu, życie, pszenżycie i jęczmieniu. Białko te także może być zawarte w owsie ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczenia jego upraw zbożami glutenowymi.
U chorych na Celiakię gluten powoduje zanik kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia, w konsekwencji prowadzi do zaburzeń wchłaniania, niedożywienia i niedoboru składników odżywczych w organizmie.
Nieleczona Celiakia, czyli w tym przypadku niestosowanie odpowiedniej, restrykcyjnej diety, może prowadzić do bardzo poważnych powikłań i problemów zdrowotnych.
Wymienić tu należy: anemię, osteoporozę, zapalenie stawów, zespół jelita drażliwego, nieswoiste zapalenie jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, wysoki poziom cholesterolu, stwardnienie rozsiane, bezpłodność a nawet choroby nowotworowe.
Oprócz chorych na Celiakię są też osoby źle tolerujące gluten, które obserwują u siebie takie objawy jak: powtarzające się biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, ciągłe zmęczenie, bóle głowy, podwyższony poziom cholesterolu, depresje i inne. Gluten nie uszkadza u tych osób kosmków jelitowych, a jedynie wpływa negatywnie na samopoczucie.
Celiakia może ujawnić się w każdym wieku, zarówno u małych dzieci, nastolatków jak i osób dorosłych. W przypadku stwierdzenia Celiakii, Dieta bezglutenowa powinna być stosowana do końca życia, natomiast przy alergii pokarmowej może ona zmniejszyć swoje nasilenie lub ustąpić całkowicie.